JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Plötsligt överger Intel sina IoT-kort

Utan att hittills ha förklarat varför, slutar Intel att tillverka Galileo, Joule och Edison – utvecklingskort och moduler för IoT på Quark- och Atom-processorer. På makers-sajterna surrar diskussionerna om varför.

Produkterna representerar försök av Intel att slå sig in på de gryende marknaderna för Internet of things och wearables.

Intel Joule och Intel Edison kan beställas fram till och med den 16 september – utan ångerrätt – och de skeppas fram till mitten av december.

Galileo, Joule och Edison. Korten är inte återgivna i samma skala.

Galileo lanserades 2013 som det första Arduinokompatibla kortet på en x86-processor, en 400 MHz Quark X1000. 

Intel Edison lanserades 2014 som ett pyttelitet utvecklingsskort – samma format som ett SD-kort. I skarp version hamnade det i en större formfaktor. Också Edison använder en Quarkprocessor.

Joule är en modul kring en Atom-processor ursprungligen avsedd för smarttelefoner. Det är en kraftfull historia på 1 GHz. 

I en tråd på diskussionssajten Ycombinator hörs olika teorier kring de oväntade försvinnandena. 

Ycombinator-medlemmar vittnar om att de träffat Intelrepresentanter bara under den senaste månaden som ärligt inte tycks ha haft en aning om det nära förestående slutet.

Ett vanligt perspektiv bland Ycombinator-medlemmarna är att produkterna helt enkelt inte kunde konkurrera. Några anför kvalitetsskäl och andra att de inte tillför någonting nytt, men ändå kostar mer än de konkurrerande produkterna från ”Eben och Massimo”, det vill säga Arduino och Raspberry Pi, vars ansikten utåt heter Eben Upton och Massimo Banzi.

En av deras poänger är att x86-bakåtkompatbilitet inte är viktigt inom inbyggda system, och särskilt inte inom så färska områden som IoT och wearables. 

Enligt makers-sajten Hackaday har det funnits ett klent intresse från makers-samfundet för de här produkterna.

De undantag som finns är enligt Hackaday tillämpningar som kräver mycket beräkningskraft. Ett exempel är Keymu, en spelkonsol som ryms i en nyckelknippa – se bilden ovan!

Hackadays kommentatorer väcker frågan om  förtroendet för Intel som embeddedleverantör.

– Jag vet att vissa av de här modulerna finns i kommersiella produkter. Deras tillverkare är nog inte särskilt glada nu, skriver signaturen Kliment.

Hen får svar från signaturen Jan Ciger:

– Om du konstruerar in en modul från en tillverkare som saknar bakgrund och erfarenhet från marknaden och inte har gett några långtidsgarantier för produkten, då får du skylla dig själv.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)