JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt protokoll ska förena alla IoT-prylar

Christian Klemetsson vill bygga ett babels torn via vilket alla världens IoT-prylar ska kunna prata med varandra. Protokollet har samma namn som hans företag, Deviceradio, och är en av årets tävlande om Embedded Award.

Idag pratar IoT-prylar med varandra via protokoll som Node-Red, Alljoyn och Thread.  Om Christian Klemetsson får som han vill kommer de alla istället att prata med varandra via hans protokoll Deviceradio.

Fast jämförelsen haltar lite.

Christian Klemetsson, FOTO Mats Blixt
Christian Klemetsson

– Det finns egentligen inget likvärdigt som vi ersätter rakt av. Det är en utmaning att beskriva det på ett bra sätt, eftersom det inte finns något bra att dra paralleller till. På sätt och vis är det som Alljoyn, fast på en global skala och med accesscontrol.

Du som läser magasinet Elektroniktidningen känner igen Christian Klemetsson som omslagspojke för septembernumret år 2015. Då var han i färd med att utveckla sin egen plattform för Internet of Things – med enklare protokoll och billigare teknik. Det var ett omfattande projekt med både sensorer, kommunikationskretsar, mjukvara och protokoll.

Det har han fortsatt med, även om han lagt en del av delprojekten på hyllan. I Embedded Award ställer han upp med protokollet, som numera är uppskalat till att omfatta hela IoT-infrastrukturen och inte bara ett lokalnät.

– Protokollet kan nu köras ovanpå existerande tekniker, till exempel alla IP-baserade  – som wifi, 4G, 5G och så vidare – samt med gateway till LoRa, Bluetooth, SMS. och så vidare.

– Det gör att oavsett vilken teknik man väljer så beter det sig konsekvent. 

Enheterna ansluter till en central infrastruktur som Deviceradio utvecklar. 

– Det fungerar som ett nytt typ av Internet, fast inte för människor men för fysiska saker.

Lite ny hårdvara kan Deviceradio också visa upp: ett kort som testar en multi-link lösning som låter prylar prata med varandra över flera protokoll parallellt. Under politikerveckan i Almedalen demonstrerade Deviceradio en parallell uppkoppling över tre operatörers 4G-nät.

– Att ha flera operatörer samtidigt gör att vi alltid får bästa möjliga responstid, samt att där alltid finns redundans.

Samtliga länkar är krypterade och aktiva samtidigt, vilket gör att det aldrig blir någon fördröjning om en av dem skulle försvinna. Tekniken är patentsökt i Sverige.

Christian Klemetsson ser två stora problemen i utrullningen av IoT.

– Det första är att idag krävs det mycket kompetens och att man har koll på allt från hårdvara, till protokoll, säkerhet, server back-ends och hela vägen upp till applikationerna.

Varje produkt får enligt Christian Klemetsson ofta sin egen kompletta vertikala stack, från hårdvara, server och skräddarsydda mjukvarugränssnitt, till appar och tjänster.

– Få produktbolag har den kompetensen. Det är också hård konkurrens om den och det blir svårare och svårare att hitta den typen av resurser.

Det andra problemet är kompatibilitet.

– Eftersom varje företag bygger egna vertikaler och mycket är skräddarsytt, blir det rätt komplicerat att bygga IoT-lösningar som använder data från produkter från flera olika tillverkare.

– IoT måste vara inom räckhåll för alla. Det ska inte behövas expertkunskaper.

Swedish Embedded Award – där Deviceradio ställer upp som ett av fyra företagt i klassen Enterprise – delas ut på mässan Embedded Conference Scandinavia som äger rum den 7–8 november.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)